Kuzey Amerika’nın bir çok bölgesinde yaşamlarına devam eden bu büyük kuş açık su ve sulak bölgelerde bulunur. Bu kuşların kanat açıklığı 2 metreye ulaşabilirken, saatte 48 kilometreye yol alabilirler.

Dünyanın tüm okyanuslarında yaşamlarına devam eden kambur balinalar su altında şarkı söylemeleriyle tanınırlar. Adlarını sırtların bulunan yüzgecin önünde yer alan kamburdan alırlar. Bu balinaların sırtları koyu renkli, karınları açık renklidir ve boyun bölgelerinde bulunan derileri buruşuktur.

Dünyanın en hızlı kara memelisidir ve 10-12 yıl kadar yaşayabilir. Diğer büyük kediler gibi kükreyemezler yalnızca 3 saniye içinde 0’dan saatte 97 kilometre hıza çıkabilirler. Yavru çitalar doğduktan sonra ilk birkaç hafta savunmasızdır. Anneleri avlanırken korunmak için yavrular uzun otların arasına saklanmak zorundadır ve örtenek adı verilen kabarık, altın rengi bir kürkle korunurlar. Yavrular büyüdükçe örtenek kürk yerini çitanın tanıdık beneklerine bırakır.

Shetland Midillisi

İngiltere’nin Shetland Adaları’nda yaşamlarına devam eden bu midilliler ortalama olarak 107 cm’lik boylarıyla en küçük at türüdür. Mevsimle değişen tüyleri vardır. Yazları ipeksi ve kısa, kışları daha yoğundur.

Bu zeki hayvanlar ıslık çalarak, çığlık atarak, dillerini şaklatarak, kafa atarak, çenelerini çıtlatarak, baloncuk üfleyerek ve daha pek çok şekilde birbirleri ile sohbet ederler. Ayrıca 7 metre yükseğe sıçrayabilirler. Bu da birbirleriyle iletişim kurmanın farklı bir yoludur.

Bizonlar, Kuzey Amerika’da (bufalo olarak da bilinirler) ve Avrupa’da yaşarlar. Tam yetişkin bir erkek 2 metre uzunluğunda, 900 kg ağırlığındadır. Ayrıca saatte 65 kilometreye varan bir hızla koşabilirler.

Afrika fili günümüzde yaşayan kara hayvanları arasında en büyük olanıdır ve yine en büyük beyne sahip kara hayvanıdır. Erkek filler 7 ton ağırlığa ve omuz hizasında 4 metreye kadar uzunluğa ulaşabilirler. Yaklaşık iki yıl süren gebelikleri ile gebelik süresi en uzun olan memeliler de fillerdir.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu hayvan, memelidir ve dünyanın en büyük kedisidir. Rusya, Çin ve Kuzey Kore’ye özgü bu türün nüfusu doğal yaşam alanlarının yok olması ve kaçak yapılan avcılık nedeniyle her geçen gün azalıyor.

Ana vatanı İskoçya olan bu inek Avustralya, Yeni Zelanda, Avrupa, Kanada ve ABD’de de yaşamaktadırlar. Sütünün yağ içeriği yüksek olmasına rağmen genellikle sütünden yararlanmak için beslenmez. Uzun boynuzları ile karda ilerleyebilirler ve uzun tüyleri sayesinde soğuk havalarda yaşayabilirler.

Bu kelebeklerin milyonlarcası kış aylarında (Ocak-Şubat-Mart) Kanada ve ABD’den güneye, Meksika’ya doğru göç ediyor. Köknar ağaçlarında kış uykusuna yatıyorlar ve manzara adeta bir tabloya dönüşüyor.

Yavrular doğduklarında açık kahverengi veya siyah beneklerle doğarlar ve yavru büyüdükçe bu benekler yok olur. Yeni doğan yavrular bir ya da iki ay boyunca annelerinin yanında saklanırlar. 10-15 günlük olduklarında yeni yeni yürümeye başlarlar.

Kediler gibi gözleri olan ve kar beyaz tüyleri bulunan kar baykuşu aslen Kuzey Kutbu’nda yaşar ve karlı ortamda rahatlıkla gizlenebilir. Kuzey Amerika’da 30 bin, dünyada 200 bin kadar kalan kar baykuşu nüfusu her geçen gün azalmaktadır. Av için girişilen rekabet arttığında kuşlar besin bulmak için güneye akın ederler.

Manati olarak da bilinen bu büyük deniz memelileri 4 metre boyuna ve 450 kilogram ağırlığa ulaşabiliyorlar. Çoğunlukla otobur olan bu hayvanlar palete benzeyen yüzgeçleri ile yüzüp beslenmek için su bitkilerini ararlar. Deniz inekleri su yüzeyine yakın seviyelerde yüzerler.

Orka en büyük yunus türlerinden biridir. Katil balına olarak da bilinirler. Orkayla beslenen herhangi bir canlı olmadığından orkalar okyanustaki besin zincirinin en tepesinde bulunurlar. Buna karşın bilim insanları, köpekbalıkları gibi diğer yırtıcılar yaklaştığında orkaların bulundukları ortamı hemen terk ettiklerini keşfettiler. Orkalar siyah-beyazdır ve su altında haberleşmek için özel sesler çıkarırlar.