Günümüzde en çok kullandığımız teknolojik alet olan cep telefonlarının olmadığı bir gün geçirmek bile oldukça güç olacaktır. Müzik, oyun, haber, sosyal medya derken gün içerisinde şarjımız çabuk bitmekte ve akşam şarj etmemiz gerekmektedir. Hatta bazı durumlarda gün içerisinde bile cep telefonumuzu şarja takma ihtiyacı duyarız. Günümüzün vazgeçilmez iletişim aracı olan cep telefonlarımızın şarjını daha uzun süre dayanabilmesi için işte 10 tavsiye:

Kullanmadığını Uygulamaları Silin

Cihazınızda uzun süredir kullanmadığınız uygulamalar dahi arka planda işlemcinizi çalıştırmaktadır. Bu da doğal olarak işlemcinizin daha çok enerji harcaması ve şarjınızın daha çabuk bitmesi anlamına gelir. Sık kullanılmayan uygulamaları cep telefonumuzdan kaldırmak şarjımızın daha uzun süre gitmesini sağlayacaktır.

Sıcak Ortamlarda Cep Telefonu Kullanımına Dikkat Edin

Özellikle sıcak havalarda telefonumuzu sıklıkla kullanmamalıyız. Sıcak havalarda cep telefonumuzun bataryası çok fazla ısınmaktadır ve bu şarjınızı tahmininizden çok harcamanıza neden olur. Unutmayın, sıcaklık bataryanın düşmanıdır.

Temalar ve Duvar Kağıtları

Cep telefonunuzda kullandığınız tema da bir animasyon var ise bu daha fazla sistem kullanımına sebep olacaktır. Ekranınızda bulunan Widget  ve eklentiler fazladan şarj tüketimine neden olurlar. Özelikle Amoled ekran bir cep telefonunuz var ise siyah ve koyu renklerin kullanımına özen gösterin. Beyaz gibi açık ve parlak renklerin görüntülenmesi daha fazla şarj tüketimi sağlar.

Şarj Girişini Temiz Tutun

Günümüz cep telefonlarında şarj girişleri içeri doğru ve tırnaksız yapılmaktadır. Kürdan gibi sivri uçlu bir alet yardımıyla şarj girişinizi temizleyebilirsiniz. Bu işlemi yapmak biraz risk teşkil edebilir. Oldukça dikkatli ve nazik işlem yapılması gerekir. Şarj girişinin temiz olması, şarjınızın daha hızlı ve kesintisiz dolmasını sağlar. Bu durum da şarjınızın daha uzun ömürlü olmasında önemli bir etkendir.

Ekran Döndürme ve Titreşim Özelliği

Ekran döndürme özelliği bir sensör ile çalışmaktadır. Ekran döndürme özelliğinin sürekli açık durumda olması bu sensörün sürekli çalışır durumda olması anlamına gelir ve cep telefonunuzun şarjını tüketmektedir. Titreşim özelliği sesten daha fazla şarj tüketimi gerçekleştirmektedir. Evet özelikle yazı yazarken gelen o titreşim hissi güzeldir ancak şarjınızın daha çabuk bitmesine neden olan etkenlerden birisidir.

Cep Telefonunuzu Bilgisayardan Şarj Etmeyin

USB kablo diğer kablolara oranlar daha fazla gerilim hattı yaratır. Bu da cihazınızın daha fazla ısınması anlamına gelir. Sıcaklık ise şarjımızın baş düşmanıdır. Bataryanı ömrünü olumsuz şekilde etkilemektedir. Mümkün olduğunda yüksel voltajlı prizlerde orijinal adaptörler ile cihazımızı şarj etmek şarj ömrünü için önemli bir etkendir. USB kablo ile bilgisayarlardan şarj edilen cihazlarda %35 oranında kapasite düşüklüğü yaşandığı tespit edilmiştir.

Telefonunuzu Uzun Süre Şarjda Tutmayın

Özellikle geceleri telefonumuzu şarja takıp sabah kadar bırakırız. Günümüz cep telefonlarında şarj %100 olduğunda cihaz şarj doldurmayı otomatik olarak kesmektedir. Ancak %1’lik bir düşüş olsa bile tekrar devreye girecek ve şarjınızı dolduracaktır. Bu durum bataryanızın ömrünüz kısaltan bir etkendir. Cep telefonumuzu %10’dan aşağıda düşmeden şarja takmamız ve %100 olduğunda şarjdan çıkartmamız hem şarjımızın daha uzun süre gitmesine hem de bataryamızın ömrüne olumlu etki edecektir.

Parlaklık Seviyesine Dikkat Edin

Cep telefonlarımızda en çok şarj yiyen her zaman ekran olacaktır. Parlaklık ne kadar yüksek olursa o kadar çok ısınma ve şarj tüketimi oluşacaktır. Ekran parlaklığını otomatikte kullanırken bile aşırı yükselmemesine dikkat etmemiz gerekir.

Şarj Tüketimini Azaltan Uygulamalar

Cep telefonunuza kurabileceğiz ufak boyutlu programlar sayesinde pil ömrünü onlara bırakabilirsiniz. Bu tarz programlar çok fazla şarj tüketmemekle birlikte arka planda gereksiz yere çalışıp işlem yapan programların çalışmasına engel olacaktır. Ne kadar az işlem o kadar uzun şarj süresi demektir.

Web Sitelerini Kaydedin

Cep telefonunuzun çekmediği, metro, otobüs ve uçakta olmanız gibi durumlarda okuyacağınız web sitelerini Google Chrome aracılığı ile önceden açarak kaydedin. Bu şekilde internete bağlanamadığınız durumlarda web sitesini açabilir ve okuyabilirsiniz. Aynı anda internete veya wi-fi ağına bağlı olamayacağınız için cep telefonunuz daha az şarj tüketecektir.