Bazılarımızın sık sık rastladığı “Çok yemek yedim” hissinin altında yatan bazı nedenler vardır. Bu listemizde size aşırı yemek yemenin 5 sebebini anlatacağız. Listeye dikkat edin. Sağlıklı beslenin, sağlıkla kalın.

Kısıtlayıcı diyetler yerine sağlıklı yaşam

Aşırı kısıtlayan diyetler yoksunluk hissine, yorgunluğa ve besin yetersizliklerine yol açacağından daha fazla açlık hissine neden olur. Kısıtlayıcı diyetler yerine daha besleyici diyetler ve daha dengeli bir beslenme biçimi tercih edilebilir.

Psikolojik açlık mı? Fizyolojik açlık mı?

Sizi bu kadar aşırı yemek yemeye iten şey duygusal açlık olabilir. Stres, kaygı, boşluk, yalnızlık ve öfke gibi duygularla baş edemeyip bu duyguları bastırmak için besinleri kullanırız. Bilim dünyası buna ‘’duygusal açlık’’ diyor. Yalnızlık, can sıkıntısı, üzüntü gibi durumlar bu hissi tetikleyebilir. Burada önemli olan fizyolojik açlık ile duygusal açlık arasındaki farkı algılayabilmektir.

Öğün atlamamaya özen gösterin

Öğün atlandığı zaman doğal olarak daha fazla acıkırız ve bir sonraki yemeği normal yediğimizden çok daha fazla yeriz. Vücudunuz daha fazla yemek için stres hormonlarını salgılar ve otomatik olarak belki de 1 tabak yerine 2 tabak yemek yersiniz. Öğünlerden bazılarını atlamak ve onun yerine büyük bir porsiyon yemekle arayı kapatmaya çalışmak metabolik faaliyetleri değiştiriyor, kan şekeri seviyesinde dengesizliğe sebep oluyor.

Açlık mı? Susuzluk mu?

Bazen açlık ve susuzluğu birbirine karıştırabiliyoruz. Çoğu zaman bu karışıklık duygusal açlığın ortaya çıkmasıyla gerçekleşiyor. Açlık duygusu geldiğinde önce bir bardak su içmeyi deneyin. Açlık duygusu azalırsa, bu sizin susamış olduğunuzu gösterir.

Uyku, uyku, uyku!

Uyku düzeni aşırı yemek tüketiminde çok önemli bir faktör. Açlığınızın ve iştahınız düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı gibi, uyku eksikliğinin yol açtığı obezite riskini de azaltıyor.